Kategorie: Slané pokrmy

Zelný závin

 

 

Potřebujeme nějaké pružné těsto, nejlépe listové. To ale není v bezlepkové variantě tak jednoduché, a tedy je možné použít jakékoliv těsto, které ho nahradí. Např. z pomazánkového másla.

2 kelímky pomazánkového másla, vejce, bezlepková mouka

 

Na náplň potřebujeme anglickou slaninu. Část slaniny potřebujeme v tenkých plátcích a část v celku, resp. nakrájenou na drobné kostičky (může být i mírně vysmažená) a sterilované zelí.

 

Z uvedených surovin vymícháme vláčné těsto a vyválíme na placku (popř. dvě - je lepší dělat malé záviny, protože přesunutí na plech je dost problematické, těsto má tendenci se trhat). Vyválené těsto poklademe tenkými plátky slaniny na to navršíme zelí promíchané s kostičkami slaniny. Můžeme podle chuti trochu okořenit, popř. trochu posolit, protože těsto není slané. Opatrně zabalíme, popř. těsto jen přeložíme, podle toho jak je tvárné a dáme do troby. Pečeme asi 20 - 25 minut na 180°C. Povrh závinu můžeme před pečením potřít rozšlehaným posoleným vejcem, nebo bílkem, či žloutkem a nebo jen osolenou vodou. Vyzkoušejte, co vám bude vyhovovat.

 

Závin je dobrý teplý i studený.

 

Obměny:

 

Místo anglické slaniny použijeme šunku, debrecínku, apod. 

K zelí můžeme přimíchat osmaženou cibulku.

Místo závinu můžeme udělat takové menší kapsy nebo pirohy.

Místo zelí můžeme dát listový špenát, popř. podušený zahuštěný dušený špenát.