Kategorie: Vánoční pečivo

Základní linecké těsto

250g bezlepkové mouky, 120g másla, 80g pískového cukru, 1 vejce, na špičku čajové lžičky xantanové gumy

Mouku a cukr dáme na vál, uděláme důlek, přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše zpracujeme v těsto a necháme je v lednici alespoň hodinu odpočinout. Potom vyválíme na placku a formičkou vykrajujeme žádané tvary. Pečeme v teplejší troubě.

Obměny:

1) K základnímu těstu přidáme půl lžičky mleté skořice, a na špičku čajové lžičky perníkového koření.

2) K základnímu těstu přidáme Granko, špetku skořice a špetku perníkového koření nebo koření na jablečný závin apod. Mouky i s  Grankem musí být stejné množství jako je samotné mouky u základního těsta.

3) K základnímu těstu přidáme lžičku mletého zázvoru.

Pokud přidáváme místo xantanové gumy guarovou gumu, je třeba jí přidat trošku víc.