Velikonoční ptáčci

Velikonoční beránek a mazanec, to jsou nejčastější pekařské symboly velikonoc. Ale v některých domácnostech se pečou i mnohá jiná, dnes už méně obvyklá cukroví.

Vzhledem k tomu, že bezlepková mouka je pouze hladká, je možné do ní přimíchat rýžovou nebo kukuřičnou krupičku, aby se docílilo větší hrubosti. Tady je ale na místě velká opatrnost, protože to může snížit vaznost mouky. Pozor, kukuřičná krupička může také nepříjemně ovlivnit chuť cukroví, na rozdíl od rýžové krupičky, která naopak chuť může zlepšit. Ale je možné použít jen bezlepkovou mouku bez přísad a cukroví je také dobré. Z uvedených přísad vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme do lednice, aby ztuhlo. Tj. alespoň na 1 hod., nejlépe přes noc. Pak vyválíme asi ½ cm silný plát a vypichujeme vykrajovátkem ptáčky.

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme do lednice, aby ztuhlo. Tj. alespoň na 1 hod., nejlépe přes noc. Pak vyválíme asi ½ cm silný plát a vypichujeme vykrajovátkem ptáčky. Potřeme je rozšlehaným bílkem, žloutkem nebo celým vejcem a posypeme krystalovým cukrem a sekanými mandlemi. Očko vytvoříme čokoládovou čočkou. Pečeme 10 – 15 minut.

250 g polohrubé mouky
80 g cukru
špetka soli
nastrouhaná citrónová kůra
125 g másla
1 vejce
na očko čokoládovou čočku
vejce, žloutek nebo bílek na potření
drcené ořechy nebo mandle
krystalový cukr