Velikonoční mazanec

Krásný nadejchaný bez lepkový mazanec.

Hrnek bzl mouky nasypeme do mísy hnětače, přidáme 2 žloutky, 4-5 lžic cukru, můžeme přidat i vanilkový, vzešlý kvásek z půl kostky droždí, cukru a mléka, a s mlékem zaděláme středně husté těsto. Pak těsto trochu osolíme a  dlouho hněteme, min. 10 min. Kontrolujeme zda je těsto správně husté. Vždy děláme těsto trochu řidší a přidáváme mouku k dohuštění. Naopak to jde problematicky. Nakonec přilijeme trochu oleje, asi ¼ hrnku. A úplně nakonec můžeme přidat nasekané mandle. Pokud máte bezpečně bezlepkové rozinky (sehnat je, je tak trošku jako zázrak, ale jde to) přidejte je tam také. Já jsem je nesehnala, takže v mazanci na obrázku nejsou, za to jsou ještě povrch potřela rozšlehaným vejcem a posypala plátky mandlí.
Pak dejte do trouby na 50 °C kynout alespoň 40 min. Pak dejte péci na 180 °C asi 30 min.

Hrnek bzl. mouky
2 žloutky
4-5 lžic cukru
vanilkový cukr
půl kostky droždí
¼ hrnku oleje
nasekané mandle
bezlepkové rozinky
rozšlehané vejce