Vánoční cukroví

Bezlepkové vánoční cukroví

Perníčky:

2 vejce, 200g pískového cukru, 170g rozpuštěného medu, 500g bezlepkové mouky, kávová lžička jedlé soli, 1 prášek do perníku, 80g rozehřátého másla nebo tuku, 1 rozšlehané vejce na potírání, na špičku čajové lžičky xantanové gumy.

Vejce, cukr a med třeme 15 minut do husté bílé hmoty, potom přidáme mouku smíchanou se sodou a práškem do perníku. Nakonec vmícháme tuk. Přikryté těsto necháme v místnosti přes noc, ale můžeme je nechat odpočinout i několik dnů (podle starých receptů). Potom z těsta vyválíme placku 3 mm silnou a vykrajujeme formičkami různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a ještě jednou je potřeme. Na mastný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem je klademe dál od sebe (nabudou) a upečeme v horké troubě (10-12 min). Perníčky můžeme zdobit podle naší fantazie a možností. Necháme je ve studenu proležet alespoň 10 dnů.

Pokud perníčky zdobíme je lepší je potírat až po upečení a ještě chviličku je dát do trouby (1-2 min). Necháme je na plechu vychladnout (hodně vychladnout do studena), aby šly dobře z plechu sejmout. Horké se trhají.

Mandlové perníčky:

180g bezlepkové mouky, lžička prášku do perníku, 120g medu, 50g pískového cukru, 30g tuku, 1 vejce, 100g mandlí, na špičku čajové lžičky xantanové gumy, vejce na potírání, loupané mandle na ozdobu

Do kastrůlku dáme med, tuk a cukr a ve vodní lázni rozmícháme do hladké hmoty. Ještě teplou směs vlijeme do mouky s práškem do perníku, přidáme strouhané mandle a vejce a vše zpracujeme v těsto. Necháme hodinu v lednici a potom vyválíme na plát o tloušťce 3 mm. Vykrajujeme různé tvary, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi. Na vymaštěném plechu je v předehřáté troubě rychle upečeme. Perníčky necháme alespoň 10 dnů proležet.


Základní linecké těsto:

250g bezlepkové mouky, 120g másla, 80g pískového cukru, 1 vejce, na špičku čajové lžičky xantanové gumy

Mouku a cukr dáme na vál, uděláme důlek, přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše zpracujeme v těsto a necháme je v lednici alespoň hodinu odpočinout. Potom vyválíme na placku a formičkou vykrajujeme žádané tvary. Pečeme v teplejší troubě.

Obměny:

1) K základnímu těstu přidáme půl lžičky mleté skořice, a na špičku čajové lžičky perníkového koření.

2) K základnímu těstu přidáme Granko, špetku skořice a špetku perníkového koření nebo koření na jablečný závin apod. Mouky i s  Grankem musí být stejné množství jako je samotné mouky u základního těsta.

3) K základnímu těstu přidáme lžičku mletého zázvoru.

Pokud přidáváme místo xantanové gumy guarovou gumu, je třeba jí přidat trošku víc.

 

 

Sněhové pusinky:

5 bílků, 350g pískového cukru

Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak do něho po lžících zašleháme polovinu cukru. Stěrkou lehce vmícháme druhou polovinu cukru. Kornoutem s ozdobnou hvězdičkou vytlačujeme pusinky na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme v troubě alespoň hodinu. Hotové pusinky jsou bílé a jdou lehce sundat z plechu.

Nepečené cukroví:

Ořechové kuličky

150g strouhaných vlašských ořechů, 100g cukru, 100g strouhané čokolády, 1 bílek, 2 lžíce rumu

V míse všechny přísady smícháme a ze  vzniklé husté směsi vytvarujeme kuličky. Obalujeme je v krystalovém cukru, kokosu, kakau atd. Skladujeme v chladu.

Vosí hnízda

400g mletých ořechů, 400g moučkového cukru, 2 celá vejce, trochu rumu, bezlepkové piškoty

Všechny přísady v míse zpracujeme ve hmotu. Formičky na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, aby se lépe vyklápěly a vždy kousek těsta pomocí konce vařečky vytvarujeme ve vosí hnízda. Lžičkou naplníme krémem, přiklopíme piškotem a vyklopíme.

Krém: ¼ litru mléka, 3-4 lžíce vanilkového pudinku, 100g másla, 100g cukru, 1 žloutek, rum

Krém uvaříme z mléka a pudinku a necháme jej vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem. Potom pomalu vmícháme pudinkovou kaši.