Kategorie: Vánoční pečivo

Vánočka

VánočkaK Vánocům neodmyslitelně patří vánočka. Upéci bezlepkovou vánočku ale není jednoduché, proto je lepší namísto klasického pletení použít formu. Přiložené fotografie jsou z mazance ze stejného receptu, liší se tedy jen tvar.

 

Velmi kvalitní kynuté těsto, tj. 750g mírně osolené Jizerky, dva vanilkové pudinky, 3 žloutky, ¾ kostky droždí, ½ hrnku cukru, vanilkový cukr, to vše zadělané půllitrem mléka a částečně smetanou.

Důkladně propracujeme, přidáme nahrubo rozsekané loupané mandle a v horkém rumu namočené hrozinky a ještě trochu oleje. Těsto dáme do formy, povrch pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem rozsekaných mandlí a dáme kynout alespoň 40 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Upečeme.