Kategorie: Sladké pokrmy

Sváteční perník

 

 

2 - 2 1/2 hrnku Jizerky, 1 hrnek uvařené vychladlé kávy, 1 hrnek cukru, balíček kypřícího prášku a lžička perníkového koření nebo prášek do perníku, 1 lžička jedlé sody nebo ještě jedna lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 1/4 - 1/2 hrnku oleje, nastrouhaná cirónová kůra, 1/2 lžičky skořice, nahubě mleté nebo nasekané ořechy (mandle)

 

Do šlehací mísy dáme vejce a cukr a necháme velmi dlouho vyšlehat až do husté pěny. Pak přidáme postupně vše ostatní. Těsto nalijeme formy nebo do pekáče a dáme do studené trouby nebo jen velmi mírně vyhřáté a pečeme na 175 °C asi 40 minut (zkoušíme špejlí).

Nikdy nedávejte vysoké těsto do vyhřáté trouby. Těsto pak rychle vyběhne a po vyndání z trouby zase spadne nebo zůstane vypouklé a popraskané. Viz recept "Sněhová hora".

Je možné samozřejmě použít i jinou bezlepkovou mouku, ale je pak nutné upravit množství. Každá se chová trošku jinak a tak je vždycky lepší do receptů udávat tu konkrétní vyzkoušenou.