Kategorie: Sladké pokrmy

Sněhová hora

Sněhová horaPod tímto názvem se skrývá obyčejný, příp. neobyčejný perník s citrónovou polevou. Neobyčejným perníkem mám na mysli perník vylepšený např. ořechy, či kávou.

 

 

Recept na obyčejný perník je stejný jako na základní lité těsto, jen namísto prášku do pečiva dáme prášek do perníku a přidáme trochu perníkového koření.

Těsto:
2 vejce, hrnek cukru, hrnek mléka, 2 hrnky bzl mouky, prášek do perníku, perníkové koření, trochu oleje

Vejce šleháme s cukrem, přidáme mléko, mouku s práškem a kořením a nakonec vlijeme olej. Dáme péci. Po upečení polijeme citrónovou polevou.

Citrónová poleva:
Šťáva z citronu a moučkový cukr. Obojí intenzívně a dlouho třeme do potřebné hustoty a rozetřeme na perník.  Citrónová poleva je výborným chuťovým doplňkem perníku a dodává mu na svěžesti.

Abyste docílili „hory“ je třeba udělat těsto trochu řidší a péci malinko prudčeji a tím se uprostřed trochu „vyvalí“.
Na obrázku je přesně ten případ, kdy jsem neodhadla správnou hustotu těsta a způsob pečení, a tak jsem namísto obyčejného perníku s citrónovou polevou, udělala perníkovou sněžnou horu. Chuťově je to stejné. Horu je ale potřeba déle péci.