Jablkový chléb

Připravíme kynuté chlebové těsto, které jen mírně osolíme, jako u těsta na buchty, za to více osladíme - cca 3 polévkové lžíce. Přidáme vanilkový cukr. Mouku zaděláme raději mlékem nežli vodou, do těsta přidáme 4 nahrubo nastrouhaná jablka. Tím těsto nepatrně zřídne, proto ho dohustíme. Můžeme přidat nahrubo pomleté ořechy. Nakonec přilijeme olej, těsto důkladně prohněteme, nejlépe robotem a poté ručně naolejovanýma rukama. Vypracujeme 2 šišky jako na knedlíky, pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hrubomletými ořechy. Dáme kynout na plech do trouby při maximálně 50 stupních Celsia. Těsto kyne přibližně 40 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Po nakynutí zapneme troubu na 175 stupňů a pečeme skoro hodinu.

 

 

Videokuchařka: Příprava bezlepkových muffinů


 

Tvarohový koláč s rybízem, popř. jiným ovocem

Na koláč použijeme „universální“ hrnkové těsto, jen ho uděláme trošku hustší nežli např. na bábovku.

2 vejce, hrnek cukru, asi 2 hrnky mouky s kypřícím práškem-asi 2 lžičky, hrnek mléka, ½ hrnku oleje,
na koláč:
tvaroh umíchaný s cukrem, rybíz, instantní rýžová kaše

 

Všechny ingredience smícháme nejlépe v tomto pořadí: vejce s cukrem, mléko, mouka s práškem, olej a vzniklé těsto nalijeme na plech. Plech stačí jen vymazat, protože když se hotový výrobek nevyklápí, není nutné ještě vysypávat moukou.
Těsto rozprostřeme po plechu v tenké vrstvě a na něj lžičkou nanášíme tvaroh umíchaný s cukrem a posypeme rybízem. Povrch koláče hojně zasypeme rýžovou kaší.
Pokud zvolíte namísto rybízu jablka, můžete povrch koláče před upečením posypat skořicí s cukrem, či perníkovým kořením.
Tento koláč je rychlý, protože těsto nemusí kynout jako u klasických koláčů a pokud netrváte na drobence, která je samozřejmě lepší, ale využijete instantní kaši, je jeho příprava opravdu snadná. 

  

Pokud se vám stane, že těsto se srazí a nevyběhne (to se stává, pokud dáte málo prášku nebo není kvalitní nebo když je ovoce příliš vodnaté a při pečení se dostane více šťávy do těsta), klidně koláč rozkrájejte a podávejte a tvařte se, že tak má být. Jedlíci nic nepoznají, protože i tak je skvělý.

 

Videokuchařka: Příprava kynutých jahodových knedlíků

 

Sněhová hora

Pod tímto názvem se skrývá obyčejný, příp. neobyčejný perník s citrónovou polevou.
Neobyčejným perníkem mám na mysli perník vylepšený např. ořechy, či kávou.

Recept na obyčejný perník je stejný jako na základní lité těsto, jen namísto prášku do pečiva dáme prášek do perníku a přidáme trochu perníkového koření.

Těsto:
2 vejce, hrnek cukru, hrnek mléka, 2 hrnky bzl mouky, prášek do perníku, perníkové koření, trochu oleje

Vejce šleháme s cukrem, přidáme mléko, mouku s práškem a kořením a nakonec vlijeme olej. Dáme péci. Po upečení polijeme citrónovou polevou.

Citrónová poleva:
Šťáva z citronu a moučkový cukr. Obojí intenzívně a dlouho třeme do potřebné hustoty a rozetřeme na perník.  Citrónová poleva je výborným chuťovým doplňkem perníku a dodává mu na svěžesti.

Abyste docílili „hory“ je třeba udělat těsto trochu řidší a péci malinko prudčeji a tím se uprostřed trochu „vyvalí“.
Na obrázku je přesně ten případ, kdy jsem neodhadla správnou hustotu těsta a způsob pečení, a tak jsem namísto obyčejného perníku s citrónovou polevou, udělala perníkovou sněžnou horu. Chuťově je to stejné. Horu je ale potřeba déle péci.

 

Jablkové buchty

Klasické kynuté těsto na buchty, do zadělaného těsta přidáme na malé kostičky nakrájená jablka (ne strouhaná) a ještě propracujeme. Uděláme malé bochánky, necháme vykynout a upečeme. Na upečené bochánky nastříkáme polevu.

 

 

 

Kroužky s polevou

Na kroužky je potřeba mít tvarovaný plech, protože je děláme z řidšího tzv. litého těsta. Je to univerzální těsto, ze kterého je možné udělat bábovku, koláč, mufínky a právě i tato kolečka. Podle tvaru jen uděláme těsto řidší nebo hustší.

Na kolečka je lepší řidší, ale ne příliš, aby se do malého prostoru – žlábků dobře lilo. Pokapaný plech a kapičky těsta mimo žlábky se připalují, při pečení to nepříjemně zapáchá a samozřejmě se to špatně myje.

Těsto:
2-3 vejce, hrnek cukru-nejlépe krystal, hrnek mléka, cca 2 hrnky bzl mouky, kypřící prášek  a ½ hrnku oleje
Nejlépe je vejce dlouho a důkladně rozšlehat s cukrem až do bílé husté pěny, pak postupně přidávat mouku s kypřícím práškem a mléko a nakonec přilít olej. Konzistenci těsta upravíme přidáním mouky nebo mléka na potřebnou hustotu. Těsto nalijeme do formiček-formovaný plech a upečeme.
Kroužky vyklopíme na drátěnou podložku a necháme vystydnout.

Rozehřejeme bílou polevu Carla (o jiné bezlepkové nevím) a kroužky do ní namáčíme. Povrch sypeme „sypáním“.
Sypání na obrázku je sypání Dr. Öetkera z doby, kdy jsem ještě nevěděla, že není pro celiaky bezpečné. Můžete ale sypat rozsekanými ořechy, nastrouhanou čokoládou apod. 

 

 

Jablkové koláčky

Pomalu se nachyluje k podzimu a nám na zahradě dozrávají jablka. Letos bylo sucho, tedy je jich málo a budou dost červivá. Takže mošt nebude. Ale zato bude spousta koláčů a kompotů. Podle toho, jak dovolí čas.

Pár jablek, těch pololetních už dozrálo, tak jsem ve chvilkách mezi prací začala vyrábět. Co vlastně?

Koláčky s jablkovou náplní:
Zaděláme běžné kynuté těsto: BZL mouka (já dala Jizerku), vejce, mléko, cukr, půl pylíku sušeného droždí (dejte klidně čersvé, pokud máte, jenže já neměla), trochu oleje a nakonec těsto nezapomeňte osolit (tak to znáte z klasického kynutéto lepkového těsta).

Těsto by nemělo být moc husté, ale zase musí být dost husté, aby se s ním dalo rukama pracovat. Já pracuju s kynutým těstem namaštěnýma rukama. Vytvarujte kuličky, ty splácněte a vytvarujte důlek uprostřed. Naplňte nastrouhanými jablky (jablka jsem prosladila a přidala špetku skořice). Dejte kynout. Já dávám do trouby na 50°C asi 30 min. Pak je dejte upéct. Cca 25 min. Jsou dobré. Po vyjmutí z trouby je ještě namašluju rozpuštěným máslem (margarínem, kdeže máslem!).

Piškotové lité těsto

Na všechno možné je dobré. Doporučuju naučit se toto universální těsto a pak ho různě obměňovat. Budete mít obrovskou škálu dobrot a přitom to bude na přípravu pořád to samé.

Těsto:
2–3 vejce, hrnek cukru, hrnek mléka, 2 hrnky mouky (já dávám většinou Jizerku, ale míchám s troškou hrubé kukuřičné a 1–2 vanilkovými pudinky). Hrubou kukuřičnou proto, že pro piškotové těsto je trochu hrubé mouky potřeba, ze samotné hladké je moc jemné, a vanilkové pudinky pro valilkové aroma, protože věčně nemám doma vanilkový cukr, zato vanilkový pudink vždycky). Kypřící prášek, půl hrnku oleje.

Když toto smícháte, dostanete obyčejné lité piškotové těsto.

No, a pak můžete tvořit dle vaší fantazie:
část mouky nahradit mletými ořechy nebo strouhaným kokosem, místo mléka dát vychladlou kávu, místo prášku do pečiva dát prášek do perníku, místo vanilkového pudinku dát čokoládový nebo kakaový atd.

Pak už je to na vás. Já s tímto těstem dělám klasickou bábovku, dvojbarevnou bábovku, perníky, koláče apod.

Koláče z litého piškotového těsta uděláte tak, že těsto uděláte trošinku tužší, nalejete na plech, ono se nějak rozleje. Já ho usměrňuji pokud možno do kruhu. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou, sekanými ořechy, nebo něčím a je koláč.

Někdy na něj udělám želatinu z vanilkového pudinku a ovocné šťávy.

Já vím, je to všechno příšerně drahé a optimismus, který z mých repeptů čiší není moc na místě. Zatím nám ale nic jiného nezbývá. Prostě jen občas upečeme nějakou dobrotu, aby ti naši blízcí, celiaci, nebyli ochuzeni.

 

Švestkový koláč

Klasické lité těsto: 2 hrnky Jizerky, čokoládový pudink, ½ - ¾ hrnku nahrubo nasekaných ořechů (ty tam být nemusí), hrnek cukru, 2 vejce, prášek do pečiva, necelý hrnek mléka, ½ hrnku oleje.

Pokud je těsto moc řídké, přidáme mouku, nebo ještě jeden pytlíček pudinku.
Našleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, postupně Jizerku, pudink, ořechy, prášek zamícháme do Jizerky a nakonec olej.

Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujeme do kruhu. Poklademe vypeckovanými švestkami a dáme péci. Pečeme asi 30 min. při 180˚C. Nutno odzkoušet špejlí.

Když ho „váš celiak“ neují, a nechcete mu pomoci, protože je vám líto konzumovat bezlepkové, dejte ho do mrazáku. Po rozmrazení je také moc dobrý.