Kategorie: Slané pokrmy

Rusínské pirohy

Rusínské pirohy

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

asi 230g mouky Jizerky (popř. jiné - nutno vyzkoušet), 2 vejce, asi 100ml vody, dále potřebujeme uvařené, osolené a rozšťouchané brambory, 2 - 3 cibule, sádlo.

 

U vedených surovin vymícháme těsto a případně upravíme hustotu, přidáním mouky. Než se těsto důkladně v hnětači vymíchá dáme na sádlo zpěnit cibulku do hlubší pánve nebo kastrolu a dáme vařit vodu. Vymíchané těsto vyklopíme na pracovní plochu a ještě zpracujeme rukama. Dobře propracované hladké těsto vyválíme na placku. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, plníme uvařenými bramborami a uzavřeme. Nejlépe použít tvořítka na pirohy, ale je možné těsto nakrájet na čtverečky a tvořit trojúhelníčkové pirohy na způsob taštiček. Pirohy vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 - 7 minut. Cedníkem vyndáme a rovnou přendáme do usmažené cibulky. Promícháme a servírujeme.


   

 

Pirohy (popř. pelmeně a plněné taštičky) jsou běžným jídlem východních Evropanů a dělají se na různé způsoby. Používají se různá těsa i různé náplně. Pirohy z nudlového těsta s náplní vařených brambor jsou typické pro Rusíny. Ale nejen tyto. Často se také dělají pirohy z nudlového těsta plněné marmeládou, obalované v osmažené strouhance.