Kategorie: Slané pokrmy

Recept na 3 druhy chleba

Recept na 3 druhy chlebaBílý, toustový a tmavý chléb v jednom článku.

 

 

Bílý chleba

¾ kg Jizerky, ¾ kostky droždí, lžička cukru, dvě lžičky soli, podle chuti koření (mletý kmín, koriandr, nové koření, muškátový oříšek, fenykl), cca 750 ml vlažné vody, 2-3 lžíce vinného octa, lžíce jablečné vlákniny (udělá těsto vláčnější) a trochu oleje (nalévám ho tam přímo z láhve-přiměřeně, ale odhaduji, že to jsou tak 4 lžíce)

Dobře uhněteme polotuhé až tuhé těsto (nejlépe na kvalitním hnětači, tj. na robotu, který má hnětací hák, ručně ale musíme alespoň dvakrát stěrkou odlepit mouku ode stěn hnětací mísy). Dáme do nádoby a necháme kynout. Nejlépe rovnou v troubě na 50˚C asi tak 40-50 min. tj. dokud těsto nezdvojnásobí objem. Pak nádoby opatrně vyndáme, troubu rozpálíme na 200˚C a dáme péci. Pečeme cca 25 min. a pak zmírníme troubu na 180˚C a pečeme dalších 20 min. Tento čas je ale platný, pokud pečeme ve dvou menších formách na biskupský chlebíček. Pokud budete péci např. v černém smaltovaném hrnci (je to po vyklopení krásný bochník), pak je čas potřebný k upečení delší. Upečený chleba se pozná tak, že se odděluje od formy a poklep zní dutě.

Toustový chleba

Je to stejné jako v předchozím receptu, ale nedáváme koření, místo vody dáme mléko. Také můžeme místo oleje dát máslo nebo margarín na pečení. Vynecháme i jablečnou vlákninu a těsto uděláme nepatrně řidší.

Tmavý chleba

Zase je to stejné, ale část Jizerky nahradíme pohankovou moukou, dáme o trošku víc jablečné vlákniny, malinko víc koření a lžíci - dvě karobového prášku.

Další obměny

Část Jizerky lze nahradit rýžovou moukou, kukuřičnou moukou, ale i několika lžícemi na jemno podrcené kukuřičné strouhanky. Můžete přidat podle chuti semínka, a to do těsta i navrch. Fantazii se meze nekladou a nakonec budete mít vy nebo vaše ratolest pestřejší chlebovou krmi, nežli „lepkový“ zbytek rodiny.