Kategorie: Aktuality, Tématické články

Proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu?

Proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu?Tím nejčastějším důvodem je také ten nejlogičtější důvod, tj. mají celiakii. Autoimunitní nemoc, která se tak, jako i jiné autoimunitní nemoci, nedá vyléčit.

 

 

Důvody proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu, můžou být různé.

 

Tím nejčastějším důvodem je také ten nejlogičtější důvod, tj. mají celiakii. Autoimunitní nemoc, která se tak, jako i jiné autoimunitní nemoci, nedá vyléčit. Celiakii je ale možné léčit a zastavit tak autoimunitní proces, který v těle nemocného páchá nenapravitelné škody. A pokud se celiak včas neléčí, můžou být následky fatální. Léčbou celiakie je tedy vysazení lepku ze stravy, tj. bezlepková dieta.

 

Jaké ale bývají další důvody?

 

Příčinou může být alergie na lepek. Potravinová alergie, kterých je dnes všude plno. Mezi potravinami je celá řada alergenů, ale mnozí lidé alergicky reagují i na takové potraviny, které za alergeny považovány nejsou, např. pórek.

 

A v neposlední řadě jsou to důvody zcela neopodstatněné. Alespoň z hlediska zdravotního. Lepek je bílkovina obsažená v horní části obilných zrn a zdravým lidem nijak neškodí. Přesto se ale můžeme setkat s rozličnými teoriemi o jeho škodlivosti na zdraví a o blahodárném působení bezlepkové diety.

 

Naprostým nesmyslem je tak hodně vžitá teorie o tom, že je bezlepková dieta dobrá na hubnutí.  A je s podivem, kolik lidí této nesmyslné teorii věří. Jak je výše uvedeno, lepek je bílkovina. Za tloustnutí jsou odpovědné sacharidy a tuky. Ale rozhodně ne bílkoviny.

 

Proč tomu ale tolik lidí věří a proč to dokonce u některých lidí může fungovat? Obezita a nadváha je v současnosti velký problém a mnoho lidí uvěří naprosto všemu, co nabízí řešení. Tedy hubnutí.  Proč to ale opravdu někdy zafunguje? Vysvětlení je prosté. Bezlepkové pečivo a výrobky z bezlepkové mouky vůbec, jsou zpravidla méně chutné, nežli běžné pečivo nebo těstoviny a také mnohem dražší. Dietáři je tedy ve svém jídelníčku výrazně omezí. A důvod je na světě. Tím totiž dojde k omezení toho, co skutečně způsobuje tloustnutí, tj. sacharidy. Příčinou hubnutí tedy není vynechání lepku, ale omezení sacharidů. Lidé, kteří se vrhají dobrovolně na bezlpekovou dietu tedy většinou přestaví celý svůj jídelníček, omezí sacharidy a přidají zeleninu a ovoce. Pokud zhubnou, přisuzují to lepku. Přitom kdyby zachovali skladbu jídelníčku a pouze zaměnili běžné pečivo a těstoviny za bezlepkové, ztloustli by. Bezlepkové pečivo je podstatně více kalorické nežli pečivo z pšeničné nebo žitné mouky.

 

Chce-li někdo držet dobrovolně bezlepkovou dietu, těžko mu v tom bránit nebo mu to nějak zazlívat. Co se ale těmto lidem rozhodně zazlívat dá je to, že dodržování diety považují a také prezentují jako něco snadného a bezproblémového a můžou tak negativně ovlivnit snahu celiaků o získání příspěvku na dietu a u dětí příspěvku na péči.

 

 

Ono je to totiž opravdu snadné, když může člověk bezlepkovou dietu kdykoliv přestat držet nebo ji podle potřeby porušovat a nedržet ji striktně. Celiak ale nemůže. Ten dietu porušit, přerušit ani přestat dodržovat nesmí. Musí ji striktně držet celý život. Porušování diety může mít pro celiaka fatální následky a může velmi poškodit jeho zdraví.