Kategorie: Sladké pokrmy

Pomerančová bábovka

 

 

2 - 2 1/2 hrnku Jizerky, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru a 1 - 2 balíčky pomerančového cukru, balíček kypřícího prášku, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje

 

Těsto připravíme nejlépe velkým robotem, kde můžeme zapnout šlehací metlu a dlouho šlehat. Do šlehací mísy dáme 3 celá vejce a hrnek cukru (může být méně s ohledem na to, že se přidává i ovocný cukr) a necháme velmi dlouho vyšlehat až do husté pěny. Pak přidáme mléko a mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a dáme do studené trouby nebo jen velmi mírně vyhřáté a pečeme na 175 °C asi 40 minut (zkoušíme špejlí).

Nikdy nedávejte bábovku do vyhřáté trouby. Těsto pak rychle vyběhne a po vyndání z trouby zase spadne. Je to sice také dobré, ale už se dá těžko hovořit o bábovce.

Na bábovku je možné samozřejmě použít i jinou bezlepkovou mouku, ale je pak nutné upravit množství. Každá se chová trošku jinak a tak je vždycky lepší do receptů udávat tu konkrétní vyzkoušenou.

 

 

Obměny:

 

Bábovka s vanilkovou příchutí

 

2 hrnky Jizerky a balíček vanilkového pudinku, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru a 1 - 2 balíčky vanilkového cukru, balíček kypřícího prášku, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje

 

Kakaová (čokoládová) bábovka

 

2 hrnky Jizerky a balíček kakaového (čokoládového) pudinku, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru a 1 balíček vanilkového cukru, balíček kypřícího prášku, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje

 

Bábovka cappuccino

 

2 hrnky Jizerky a balíček vanilkového pudinku, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru, 1/2 lžičky skořice a lžička kakaa (popř. trochu nastrouhané čokolády), balíček kypřícího prášku, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje

 

Perníková bábovka

 

2 hrnky Jizerky a balíček čokoládového pudinku (anebo ne), 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru a balíček vanilkového cukru (anebo ne), balíček kypřícího prášku do perníku (nebo běžného kypřícího prášku a 1 - 2 lžičky perníkového koření), 3 vejce, 1/2 hrnku oleje

 

 

Všechny jsou skvělé.