Kategorie: Aktuality, Slané pokrmy

Pohankový chléb s ořechy

Pohankový chléb s ořechyPohanka je důležitou součástí bezlepkové diety. Často se přidává do chleba, aby se vytvořila iluze tmavého chleba. Obsahuje také celou řadu tělu prospěšných látek. Má ale poměrně výraznou chuť, a tak ji někteří lidé, zejména děti, v oblibě nemají. V některých pokrmech, např. v bramboračce, může nahradit koupy, které se při bezlepkeové dietě konzumovat nemohou. Z pohanky je také možné, místo krup, udělat houbového kubu.

 

 

Ingredience:

 

300 g bezlepkové mouky

200 g pohankové mouky

lžička soli

droždí

asi 3 polévkové lžíce ořechů

asi 450 ml vody

asi 3 lžíce oleje

 

Postup:

 

Pohankovou mouku spaříme asi polovinou vroucí vody, rozmícháme a necháme vystydnout. Zaděláme těsto s ostatními surovinami a necháme vykynout. Z vykynutého těsta zformujeme bochník nebo dáme do pečící nádoby a necháme znovu vykynout. Pečeme cca 1 hod. s hrnkem vody.

__________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ilustrační obrázek a původní recept je uveden na http://receptyadveni.cz/recept/ajdov-kruh-neboli-slovinsky-chleba-s-pohankou-a-orechy

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

A co o pohance říká wikipedie.