Pohanka je důležitou součástí bezlepkové diety. Často se přidává do chleba, aby se vytvořila iluze tmavého chleba. Obsahuje také celou řadu tělu prospěšných látek. Má ale poměrně výraznou chuť, a tak ji někteří lidé, zejména děti, v oblibě nemají. V některých pokrmech, např. v bramboračce, může nahradit koupy, které se při bezlepkeové dietě konzumovat nemohou. Z pohanky je také možné, místo krup, udělat houbového kubu.
Ingredience:
300 g bezlepkové mouky
200 g pohankové mouky
lžička soli
droždí
asi 3 polévkové lžíce ořechů
asi 450 ml vody
asi 3 lžíce oleje
Postup:
Pohankovou mouku spaříme asi polovinou vroucí vody, rozmícháme a necháme vystydnout. Zaděláme těsto s ostatními surovinami a necháme vykynout. Z vykynutého těsta zformujeme bochník nebo dáme do pečící nádoby a necháme znovu vykynout. Pečeme cca 1 hod. s hrnkem vody.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Ilustrační obrázek a původní recept je uveden na http://receptyadveni.cz/recept/ajdov-kruh-neboli-slovinsky-chleba-s-pohankou-a-orechy
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
A co o pohance říká wikipedie.