Kdo by neznal pizzu. Je to velmi oblíbené jídlo a hojně se využívá jako rychlé občerstvení na ulicích, v bufetech a různých stáncích. Ať už čerstvá nebo ohřívaná ze zmrzlého polotovaru. Než se i celiaci dočkají své bezlepkové pizzy uteče určitě ještě mnoho vody, pokud se jí "na ulicích", v restauracích a pizzeriích vůbec dočkají. Jistě se najde nějaká výjimka, ale v současné době se musí spoléhat na pizuu vyrobenou doma.
Ingredience:
1 hrnek teplé vody
1 lžíce cukru
1 a ½ lžičky sušeného/čerstvého droždí
1 a ½ hrnku bezlepkové mouky
1 lžička prášku do pečiva
¾ lžičky soli
1 lžíce psyllia
2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Smíchejte vodu, cukr a droždí a zamíchejte, nechte cca 5 minut odležet.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a psyllium.
3. Po částech přidávejte sypkou směs ke směsi droždí až do vytvoření těsta a míchejte 3-4 minuty. Nakonec přijdete olej.
4. Z těsta vytvarujte bochánek a nechte přikryté při pokojové teplotě minimálně 30 minut kynout.
5. Předehřejte troubu na 220 °C. Na plech s pečícím papírem vytvarujte co nejtenčí placku a nechte dalších 10 minut odležet.
6. Pečte 15-20 minut. Vyjměte z trouby a přidejte vámi zvolenou oblohu. Pečte dalších 15-20 minut.