Kategorie: Aktuality, Sladké pokrmy

Piškotové těsto na mnoho způsobů

Piškotové těsto na mnoho způsobůPiškotové těsto je v bezlepkové variantě, na rozdíl od kynutého, velmi dobře zvládnutelné. Není k tomu potřeba zkušeností, ani velké zručnosti. Téměř vždy se povede a také je téměř vždy k nerozeznání od piškotového těsta z pšeničné mouky.

 

 

 

Jediným problémem je hrubost mouky. Na piškotové těsto se zpravidla používá polohrubá nebo hrubá mouka, a ta v bezlepkové variantě není dostupná. Je třeba si pomoci až při přípravě těsta. Nejlépe tím, že se do bezlepkové mouky přidá rýžová krupička. Ale tady už je potřeba určitá zkušenost a zručnost, protože rýžová krupička snižuje vaznost těsta, a pokud by byl poměr rýžové krupičky a mouky nepřiměřený, těsto by se drolilo. Takže rýžové krupičky musí být přiměřeně.  

 

Také je možné použít kukuřičnou krupičku. Tady je ale na místě ještě větší obezřetnost, protože ta také snižuje vaznost těsta, a o něco víc nežli rýžový, ale ještě muže těstu přinést nepříjemnou pachuť. Takže opět přiměřeně.

 

Kolik je přiměřeně, už je ale potřeba vyzkoušet. Začít 1-2 polévkovými lžícemi a pokud je těsto dobré, nedrolí se a nemá pachuť, je možné příště přidat. Nebo naopak, pokud je těsto dobré a konečný produkt také, tak nepřidávat.

 

 

Základní piškotové těsto:

 

3 vejce, 1 hrnek cukru, 2-2,5 hrnku mouky (podle druhu, je třeba vyzkoušet), kypřící prášek, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje

Vejce dlouho (alespoň 10 min.) šleháme s cukrem do hutné pěny. Pak postupně přidáváme mléko a mouku s práškem a nakonec vlijeme olej.

 

Těsto můžeme péci jako bábovku v bábovkové formě, v pekáči nebo hluboké pánvi nebo jako muffiny apod. Platí ale jedno pravidlo, které není dobré pominout. Pečeme-li bábovku nebo v hluboké nádobě, dáváme těsto vždy do studené trouby a postupně zahříváme až na 170-175 °C a pečeme, dokud těsto není hotové. Zkoušíme špejlí. Dáváme-li těsto na plech jako základ koláče nebo rolády, dáváme do mírně vyhřáté trouby.

 

Dáme-li bábovku do vyhřáté trouby, těsto rychle nabyde a následně plaskne a srazí se. Hotový produkt je sice také moc dobrý, ale vzhledově bábovku nebo dortový korpus moc nepřipomíná.

 

Toto základní těsto je možné obměňovat mnoha způsoby a vytvořit tak celou škálu vynikajících piškotových moučníků.

 

Mouku je možné částečně nahradit

 

1) mletými ořechy nebo mandlemi (pozor i ořechy a mandle částečně snižují vaznost těsta, takže opět přiměřeně),

2) vanilkovým pudinkem nebo i dvěma,

3) kakaovým nebo čokoládovým pudinkem,

4) kombinací vanilkového a čokoládového pudinku,

5) kombinací vanilkového pudinku a sekaných mandlí,

6) strouhaným kokosem,

7) mletým, ale i nemletým mákem, makovou náplní nebo makovou moukou.

Část cukru je možné nahradit

1) vanilkovým cukrem,

2) skořicovým cukrem,

3) dalšími ochucenými cukry podle přísad do mouky, např. cukrem s rumovou příchutí, mandlovou příchutí, ovocnámi cukry atd.

 

Mléko je možné nahradit

 

1) běžnými náhražkami, jako je sójové nebo rýžové mléko,

2) smetanou,

3) zakysanou smetanou nebo jogurtem (bílým i ochuceným).

 

Olej v piškotovém těstě není dobré nahrazovat ani máslem, ani margarínem a to ani v případě, že se do těsta přidají rozpuštěné. Nejlepší je běžný řepkový nebo slunečnicový olej.

Máslo nebo margarín je dobře možné použít na těsta třená. Na lité piškotové těsto se ale nehodí.

 

Kypřící prášek je možné nahradit práškem do perníku a vytvořit piškot s perníkovou příchutí.

 

Do těsta je možné přidat další možné přísady a koření, dle chuti a fantazie a jednotlivé varianty kombinovat. Např.

1) perníkové koření,

2) skořici,

3) mletý zázvor,

4) strouhanou čokoládu nebo čokoládové vločky,

5) barevný máček,

6) na drobné kostičky nakrájené jablko, kompotovanou broskev nebo ananas, apod.

 

Některé přísady, např. ovoce můžou těsto rozředit a tak je třeba přidat více mouky, popř. ubrat přidávanou tekutinu (mléko, smetanu, jogurt).

Uvedené poměry surovin jsou orientační. Záleží na přísadách a na druhu použité bezlepkové mouky. Hotové těsto je tedy potřeba před pečením upravit do potřebné hustoty.

 

Husté piškotové těsto je také možné použít na ovocné, tvarohové nebo makové koláče.