Kategorie: Sladké pokrmy

Piškotové lité těsto

Na všechno možné je dobré. Doporučuju naučit se toto universální těsto a pak ho různě obměňovat. Budete mít obrovskou škálu dobrot a přitom to bude na přípravu pořád to samé.

Těsto:
2–3 vejce, hrnek cukru, hrnek mléka, 2 hrnky mouky (já dávám většinou Jizerku, ale míchám s troškou hrubé kukuřičné a 1–2 vanilkovými pudinky). Hrubou kukuřičnou proto, že pro piškotové těsto je trochu hrubé mouky potřeba, ze samotné hladké je moc jemné, a vanilkové pudinky pro valilkové aroma, protože věčně nemám doma vanilkový cukr, zato vanilkový pudink vždycky). Kypřící prášek, půl hrnku oleje.

Když toto smícháte, dostanete obyčejné lité piškotové těsto.

No, a pak můžete tvořit dle vaší fantazie:
část mouky nahradit mletými ořechy nebo strouhaným kokosem, místo mléka dát vychladlou kávu, místo prášku do pečiva dát prášek do perníku, místo vanilkového pudinku dát čokoládový nebo kakaový atd.

Pak už je to na vás. Já s tímto těstem dělám klasickou bábovku, dvojbarevnou bábovku, perníky, koláče apod.

Koláče z litého piškotového těsta uděláte tak, že těsto uděláte trošinku tužší, nalejete na plech, ono se nějak rozleje. Já ho usměrňuji pokud možno do kruhu. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou, sekanými ořechy, nebo něčím a je koláč.

Někdy na něj udělám želatinu z vanilkového pudinku a ovocné šťávy.

Já vím, je to všechno příšerně drahé a optimismus, který z mých repeptů čiší není moc na místě. Zatím nám ale nic jiného nezbývá. Prostě jen občas upečeme nějakou dobrotu, aby ti naši blízcí, celiaci, nebyli ochuzeni.