Kategorie: Vánoční pečivo

Perníčky

Perníčky

 

 

 

 

2 vejce, 200g pískového cukru, 170g rozpuštěného medu, 500g bezlepkové mouky, kávová lžička jedlé soli, 1 prášek do perníku, 80g rozehřátého másla nebo tuku, 1 rozšlehané vejce na potírání, na špičku čajové lžičky xantanové gumy.

Vejce, cukr a med třeme 15 minut do husté bílé hmoty, potom přidáme mouku smíchanou se sodou a práškem do perníku. Nakonec vmícháme tuk. Přikryté těsto necháme v místnosti přes noc, ale můžeme je nechat odpočinout i několik dnů (podle starých receptů). Potom z těsta vyválíme placku 3 mm silnou a vykrajujeme formičkami různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a ještě jednou je potřeme. Na mastný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem je klademe dál od sebe (nabudou) a upečeme v horké troubě (10-12 min). Perníčky můžeme zdobit podle naší fantazie a možností. Necháme je ve studenu proležet alespoň 10 dnů.

 

 

Pokud perníčky zdobíme je lepší je potírat až po upečení a ještě chviličku je dát do trouby (1-2 min). Necháme je na plechu vychladnout (hodně vychladnout do studena), aby šly dobře z plechu sejmout. Horké se trhají.