Vánočka:

K Vánocům neodmyslitelně patří vánočka. Upéci bezlepkovou vánočku ale není jednoduché, proto je lepší namísto klasického pletení použít formu. Přiložené fotografie jsou z mazance ze stejného receptu, liší se tedy jen tvar.

Velmi kvalitní kynuté těsto, tj. 750g mírně osolené Jizerky, dva vanilkové pudinky, 3 žloutky, ¾ kostky droždí, ½ hrnku cukru, vanilkový cukr, to vše zadělané půllitrem mléka a částečně smetanou.

Důkladně propracujeme, přidáme nahrubo rozsekané loupané mandle a v horkém rumu namočené hrozinky a ještě trochu oleje. Těsto dáme do formy, povrch pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem rozsekaných mandlí a dáme kynout alespoň 40 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Upečeme.




Kroužky a medvídci:

2 a ½ hrnku bezlepkové mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, ¾ hrnku mléka, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku rozehřátého másla (margarínu, můžete dát i olej)

Vše smícháme v tužší těsto, nalijeme do formiček na koblížky, popř. do jiných formiček, např. medvídků. Upečeme. Ještě teplé potřeme rozehřátou marmeládou.


Pirohy a roláda:

Zpracujeme chlebové těsto: Jizerka, pohanková mouka, droždí, trochu cukru, 2 lžíce bramborové a 2 lžíce jablečné vlákniny – zaděláme vlažnou vodou, okořeníme (sůl, chlebové koření), na konec vlijeme 4 polévkové lžíce oleje

Chlebové těsto velmi důkladně propracujeme, nejlépe v elektrickém hnětači a poté rukama. Rozválíme na placku, vykrojíme kolečka, naplníme šunkou a sýrem, přeložíme a vytvoříme pirohy. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem a upečeme.


Nebo šunku a sýr rozložíme a na vyválený plát těsta, zatočíme do rolády, konce dobře stiskneme, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme chlebovým kořením  a upečeme.

Pudinková bábovka:

Bábovkovou formu vložíme do mrazáku vychladit, uvaříme pudink, do bábovkové formy nasypeme bezlepkové piškoty, zalijeme uvařeným pudinkem a dáme prudce vychladit. Bábovku vyklopíme a ozdobíme šlehačkou.