Kategorie: Slané pokrmy

Omáčky bez mouky a škrobů

Základem omáčky je mouka. Ať už je to mouka pšeničná, která se při běžném vaření používá, nebo mouka bezlepková, která se používá při bezlepkovém vaření. Rozdíl bývá často zcela neznatelný a mnohdy si konzument ani neuvědomí, že jí něco jiného, nežli obvykle.

 

 

Omáčky lze ale také dělat zcela bez mouky a také bez škrobu, či podobných zahušťovadel.

Nejlepší je použít zeleninu.

 

recept

 

Suroviny: vepřová kýta nebo plec, ale i kuře, krůtí maso nebo králík, baklažán nebo cuketa, popř. obojí, rajčata, cibule a česnek

 

Postup: maso naporcujeme a položíme do pekáčku, či jiné nádoby na pečení, na nakrájenou zeleninu. Osolíme maso i zeleninu a okořeníme čímkoliv, např. pepřem, oregánem, bazalkou, či nějakou kořenící směsí a dáme péci. Nejlépe odkryté a v případě potřeby podlijeme. Když je maso hotové, vyjmeme ho a zeleninu s výpekem rozmixujeme do hladka. Můžeme přidat vodu,protože je to velmi husté, aby omáčka měla správnou konzistenci, ale také smetanu nebo mléko. Přílohou pak může být cokoliv, co se jí s omáčkou, tedy rýže, těstoviny apod.

 

Zeleninu i maso můžeme obměňovat a postupně si vytvořit celou škálu vynikajících jídel, aniž bychom potřebovali gram drahé bezlepkové mouky.

 

 

Dobrá je také kombinace:

rajčata, cibule, česnek

baklažán, kořenová zelenina

cuketa, rajčata, papriky

atd.

 

 

Fantazii se meze nekladou.

 

Takové jídlo je také mnohem méně kalorické nežli klasická omáčka a zdravější.