Kategorie: Aktuality, Tématické články

LEPEK ZDRAVÝM LIDEM NEŠKODÍ

LEPEK ZDRAVÝM LIDEM NEŠKODÍBezlepková dieta je dneska módním trendem, a zejména mladí lidé ji často drží zcela zbytečně v domnění, že prospívají svému zdraví. Někteří odborníci se dokonce shodují, že bezlepková dieta zdravému člověku neprospívá.

 

 

Internet zaplavují články, v nich se můžete dočíst, že bezlepková dieta je dobrá na hubnutí, že bezlepkové pečivo je lépe stravitelné, že lepek způsobuje všechny vaše zdravotní problém atd.

 

Za tu dobu, co se takové články na internetu množí, bylo naopak napsáno mnoho článků našimi předními odborníky o tom, že to není pravda. Lidé ale jednak více věří VIPkám, nežli oborníkům a pak články VIPek jsou podstatně lépe zpropagované, a tedy více na očích, nežli kvalifikovaná vyjádření odborníků.

 

Na semináři „Bezlepková dieta: léčebné využití a nové potravinové zdroje“, který organizovali pracovníci Mikrobiologického ústavu AV ČR prof. Tlaskalová-Hogenová a dr. Daniel Sánchez v listopadu 2015 zazněla i přednáška MUDr. Ivi Hoffmanové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ta přítomným podala přehled o možnosti vzniku onemocnění a zdravotních potíží způsobených lepkem s tím, že dosavadní výzkum nenasvědčuje tomu, že by právě lepek - gluten, byl zodpovědný za zdravotní potíže, které mu někteří pacienti, formovaní internetem, přisuzují.

 

Viz

„Dalším diskutovaným tématem semináře se stal nově popsaný symptom zvaný neceliakální glutenová senzitivita. MUDr. Iva Hoffmanová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podala přehled o jiných onemocněních spojených s intolerancí k pšeničným proteinům, než je celiakie (např. alergie a neceliakální glutenová pšeničná senzitivita). Senzitivitu vyvolávající složky pšenice jsou doposud neznámé: může to být sám gluten, ale i neglutenové součásti obilného zrna či určitý typ sacharidů, které nejsou zcela fermentovatelné naším zažívacím traktem.“

zdroj: http://abicko.avcr.cz/2016/02/03/

 

Na semináři se také zmínili přítomní odborníci o tom, že bezlepková dieta je dneska módním trendem, a zejména mladí lidé ji často drží zcela zbytečně v domnění, že prospívají svému zdraví. Někteří se dokonce shodují, že bezlepková dieta zdravému člověku neprospívá.

 

Viz

„Odborníci konstatovali, že se dnes stalo trochu módou držet bezlepkovou dietu i lidmi, u nichž celiakie ani neceliakální glutenová senzitivita nebyly zjištěny. Upozornili, že bezlepková dieta kromě finanční náročnosti pacienty poněkud ochuzuje o řadu pozitivních součástí obilního zrna, včetně některých bílkovin, vitaminů a také o vápník, což může být problém zejména u dětí. Varovali proto, aby si lidé nenasazovali striktní bezlepkovou dietu sami, bez řádného vyšetření lékařem. Zatím totiž nebyla publikována žádná vědecká studie, která by prokazovala prospěšnost bezlepkové diety u zdravých jedinců.

zdroj: http://abicko.avcr.cz/2016/02/03/

 

A jak je to s hubnutím?

 

Lepek je bílkovina a za tloustnutí jsou zodpovědné především sacharidy a tuky, nikoliv bílkoviny. Takže pokud někdo tvrdí, že po bezlepkové dietě hubne, tak buďto lže nebo změnil složení stravy a společně s bezlepkovou dietou omezil příjem sacharidů, případně i tuků. To má svoji logiku, protože bezlepkové pečivo je výrazně dražší, nežli pšeničné nebo žitné a také zpravidla méně chutné. Stává se tedy často, že zdraví lidé, kteří si dobrovolně nasadí bezlepkovou dietu s cílem hubnout, nenahradí běžné pečivo bezlepkovým, ale celý jídelníček přestaví, aby se pečivu vyhnuli. Pak samozřejmě můžou hubnout. Pouhou záměnou běžného pečiva za bezlepkové by naopak tloustli, protože bezlepkové pečivo je více kalorické, nežli pšeničné a žitné.