Kategorie: Sladké pokrmy

Kroužky s polevou

Kroužky s polevou

 

 

 

 

Na kroužky je potřeba mít tvarovaný plech, protože je děláme z řidšího tzv. litého těsta. Je to univerzální těsto, ze kterého je možné udělat bábovku, koláč, mufínky a právě i tato kolečka. Podle tvaru jen uděláme těsto řidší nebo hustší.

Na kolečka je lepší řidší, ale ne příliš, aby se do malého prostoru – žlábků dobře lilo. Pokapaný plech a kapičky těsta mimo žlábky se připalují, při pečení to nepříjemně zapáchá a samozřejmě se to špatně myje.

Těsto:
2-3 vejce, hrnek cukru-nejlépe krystal, hrnek mléka, cca 2 hrnky bzl mouky, kypřící prášek  a ½ hrnku oleje
Nejlépe je vejce dlouho a důkladně rozšlehat s cukrem až do bílé husté pěny, pak postupně přidávat mouku s kypřícím práškem a mléko a nakonec přilít olej. Konzistenci těsta upravíme přidáním mouky nebo mléka na potřebnou hustotu. Těsto nalijeme do formiček-formovaný plech a upečeme.
Kroužky vyklopíme na drátěnou podložku a necháme vystydnout.

Rozehřejeme bílou polevu Carla (o jiné bezlepkové nevím) a kroužky do ní namáčíme. Povrch sypeme „sypáním“.
Sypání na obrázku je sypání Dr. Öetkera z doby, kdy jsem ještě nevěděla, že není pro celiaky bezpečné. Můžete ale sypat rozsekanými ořechy, nastrouhanou čokoládou apod.