Kategorie: Sladké pokrmy

Jablkový chléb

Jablkový chlébRecept na jablkový chléb

Připravíme kynuté chlebové těsto, které jen mírně osolíme, jako u těsta na buchty, za to více osladíme - cca 3 polévkové lžíce. Přidáme vanilkový cukr. Mouku zaděláme raději mlékem nežli vodou, do těsta přidáme 4 nahrubo nastrouhaná jablka. Tím těsto nepatrně zřídne, proto ho dohustíme. Můžeme přidat nahrubo pomleté ořechy. Nakonec přilijeme olej, těsto důkladně prohněteme, nejlépe robotem a poté ručně naolejovanýma rukama. Vypracujeme 2 šišky jako na knedlíky, pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hrubomletými ořechy. Dáme kynout na plech do trouby při maximálně 50 stupních Celsia. Těsto kyne přibližně 40 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Po nakynutí zapneme troubu na 175 stupňů a pečeme skoro hodinu.