Kategorie: Sladké pokrmy

Jablkové koláčky

Pomalu se nachyluje k podzimu a nám na zahradě dozrávají jablka. Letos bylo sucho, tedy je jich málo a budou dost červivá. Takže mošt nebude. Ale zato bude spousta koláčů a kompotů. Podle toho, jak dovolí čas.

 

Pár jablek, těch pololetních už dozrálo, tak jsem ve chvilkách mezi prací začala vyrábět. Co vlastně?

Koláčky s jablkovou náplní:
Zaděláme běžné kynuté těsto: BZL mouka (já dala Jizerku), vejce, mléko, cukr, půl pylíku sušeného droždí (dejte klidně čersvé, pokud máte, jenže já neměla), trochu oleje a nakonec těsto nezapomeňte osolit (tak to znáte z klasického kynutéto lepkového těsta).

Těsto by nemělo být moc husté, ale zase musí být dost husté, aby se s ním dalo rukama pracovat. Já pracuju s kynutým těstem namaštěnýma rukama. Vytvarujte kuličky, ty splácněte a vytvarujte důlek uprostřed. Naplňte nastrouhanými jablky (jablka jsem prosladila a přidala špetku skořice). Dejte kynout. Já dávám do trouby na 50°C asi 30 min. Pak je dejte upéct. Cca 25 min. Jsou dobré. Po vyjmutí z trouby je ještě namašluju rozpuštěným máslem (margarínem, kdeže máslem!).