Holandské věnečky

Vzhledem k tomu, že bezlepková mouka je pouze hladká, je možné do ní přimíchat rýžovou nebo kukuřičnou krupičku, aby se docílilo větší hrubosti.

Vzhledem k tomu, že bezlepková mouka je pouze hladká, je možné do ní přimíchat rýžovou nebo kukuřičnou krupičku, aby se docílilo větší hrubosti. Tady je ale na místě velká opatrnost, protože to může snížit vaznost mouky. Pozor, kukuřičná krupička může také nepříjemně ovlivnit chuť cukroví, na rozdíl od rýžové krupičky, která naopak chuť může zlepšit. Ale je možné použít jen bezlepkovou mouku bez přísad a cukroví je také dobré.

Na ozdobení potřebujeme:

1 bílek nebo celé vejce

krystalový cukr

nasekané mandle

Příprava:

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme do lednice, aby ztuhlo. Tj. alespoň na 1 hod., nejlépe přes noc. Pak vyválíme asi ½ cm silný plát a vypichujeme věnečky (kolečka, půlměsíčky…..). Potřeme je rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem a posypeme krystalovým cukrem a sekanými mandlemi. Pečeme 10 – 15 minut.

250 g polohrubé mouky
80 g cukru
špetka soli
nastrouhaná citrónová kůra
125 g másla
1 vejce
1 bílek nebo celé vejce
krystalový cukr
nasekané mandle