Kategorie: Slané pokrmy

Chleba trochu jinak

Chleba trochu jinakNetradičně pojatý chléb

 

 

 

Uděláme chlebové těsto za pomocí kvalitního hnětače s hnětacím hákem.

  • bzl mouka-nejlépe tmavá chlebová např. Promix nebo obyčejná např. Jizerka a přídavkem pohankové. Pokud chceme mít chleba opravdu tmavý, přidáme lžičku karobového prášku, protože pohankové mouky nesmíme dát mnoho.
  • voda
  • droždí
  • sůl a koření-koriandr, nové koření, mletý kmín, mletý muškátový oříšek, muškátový květ………
  • trochu cukru na vzejití droždí
  • trochu oleje

Vymícháme polotuhé těsto asi jako na buchty. Příliš tuhé by se „nerozlilo“ po plechu, řídké by se „rozlilo“ moc. 
Z těsta vyválíme placku, kterou natřikrát přeložíme jako např. na jablečný závin, či štolu.
Dáme na plech, necháme vykynout a upečeme.
Už při kynutí se těsto „rozlije“ po plechu a při pečení zaplní plech.
Nakrájíme jako koláč a jednotlivé dílky pak krájíme i podélně.

Chleba mažeme a obkládáme jako každý jiný.
 


Pokud byste udělali těsto tužší a to se „nerozlilo“ po plechu, zůstane vám „štola“, kterou nakrájíte na krajíce.

Povrch chleba můžete před upečením potřít rozšlehaným osoleným vejcem nebo jen bílkem a vytvoříte chleba s velkou plochou vypečené hladké kůrky.