Kategorie: Aktuality

Chleba s makovou moukou

Chleba s makovou moukouZ makové mouky je možné upéct muffiny, buchty, koláče, pečivo, lívance nebo připravit základ pro makovou náplň.

 

 

Maková mouka se vyrábí rozemletím tuku zbaveného máku. Z makové mouky je možné upéct muffiny, buchty, koláče, pečivo, lívance nebo připravit základ pro makovou náplň. Makovou mouku je možné přidat i do domácího müsli. A také je možné ji přidat do běžné bezlepkové mouky při přípravě chleba. Takový chleba získá zajímavou chuť.

 

450 g mouky

50 g makové mouky

500 ml vody

1-2 lžičky soli

25 g droždí

1 lžička cukru

1 lžíce jablečné vlákniny

1 lžíce chia semínek

2 lžíce oleje

 

1) Chia semínka namočíme přes noc do 500 ml vody. Po té směs rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 15 minut odležet.

 

2) Z droždí, cukru a vlažné vody připravíme kvásek.

 

3) Do nabobtnalé semínkové směsi přidáme sůl, vlijeme kvásek a postupně přidáme všechnu mouku. Nakonec dáme olej.

 

4) Těsto necháme v přikryté míse kynout 40-60 minut.

 

5) Po vykynutí vyklopíme na pomoučněnou linku a od okraje ke středu překládáme až vytvoříme bochánek. Můžeme mírně podsypávat.  

 

6) Vzniklý bochánek dáme do ošatky (vytvoří se hezký chlebový vzor) nebo jiné nádoby a necháme dalších cca 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu se dvěma plechy na 230 °C.

 

7) Po druhém vykynutí vyklopíme chleba na jeden z plechů, potřeme vodou a dáme do trouby. Do druhého plechu nalijeme vroucí vodu a dáme pod vrchní plech.

 

Troubu zavřeme a necháme 10 minut. Poté páru trochu vyvětráme, stáhneme teplotu na 200 °C a pečeme asi 40 minut, dokud chleba po poklepání nezní dutě.