Z makové mouky je možné upéct muffiny, buchty, koláče, pečivo, lívance nebo připravit základ pro makovou náplň.
450 g mouky
50 g makové mouky
500 ml vody
1-2 lžičky soli
25 g droždí
1 lžička cukru
1 lžíce jablečné vlákniny
1 lžíce chia semínek
2 lžíce oleje
1) Chia semínka namočíme přes noc do 500 ml vody. Po té směs rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 15 minut odležet.
2) Z droždí, cukru a vlažné vody připravíme kvásek.
3) Do nabobtnalé semínkové směsi přidáme sůl, vlijeme kvásek a postupně přidáme všechnu mouku. Nakonec dáme olej.
4) Těsto necháme v přikryté míse kynout 40-60 minut.
5) Po vykynutí vyklopíme na pomoučněnou linku a od okraje ke středu překládáme až vytvoříme bochánek. Můžeme mírně podsypávat.
6) Vzniklý bochánek dáme do ošatky (vytvoří se hezký chlebový vzor) nebo jiné nádoby a necháme dalších cca 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu se dvěma plechy na 230 °C.
7) Po druhém vykynutí vyklopíme chleba na jeden z plechů, potřeme vodou a dáme do trouby. Do druhého plechu nalijeme vroucí vodu a dáme pod vrchní plech.
Troubu zavřeme a necháme 10 minut. Poté páru trochu vyvětráme, stáhneme teplotu na 200 °C a pečeme asi 40 minut, dokud chleba po poklepání nezní dutě.