Kategorie: Aktuality, Slané pokrmy

Bramborák

Existuje mnoho receptů na bramborák a jeden je lepší než druhý.

 

Do běžného se ale dává mouka, která zajistí soudržnost těsta. Pro bezlepkový bramborák se dá tedy jednoduše použít jakákoliv bezlepková mouka a pak je možné udělat téměř stejný bramborák. Rozdíl je pouze v tom, že ten bezlepkový po vychladnutí více ztvrdne a ohřátím už příliš nezměkne a je pořád tuhý.

 

Pak je možné bezlepkovou mouku nahradit bramborovým nebo kukuřičným škrobem v kombinaci se strouhankou (nejlépe kukuřičnou). Je ale také docela dobře možné nahradit strouhanku rýžovou krupičkou.

 

Někdy se obměny ale netýkají pouze přidaných ingrediencí do rozstrouhaných brambor, ale i té základní hmoty – brambor. Např. se část brambor nahradí cuketou, baklažánem nebo pastinákem. Ale moc dobrá je i varianta, kdy se do bramboráku přidá kořenová zelenina, uzenina nebo dokonce houby. Fantazii se meze nekladou.

 

Každý recept má své a je vždy na tvůrci bramboráku, kterou variantu si vybere.

 

Tak alespoň jedna varianta:

nastrouhané brambory,

přiměřeně bezlepkové mouky,

vejce,

přiměřeně rýžové krupičky

přiměřeně soli

hodně česneku

majoránka.

 

Množství jednotlivých ingrediencí musíte vyzkoušet.

 

Mnoho dalších variant najdete např. zde